Vysoká hladina HDL cholesterolu možná snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva
9. 3. 2011 | Cancer Research UK
Výsledky rozsáhlé evropské studie naznačují, že vysoká hladina tzv. „hodného“ cholesterolu (lidové označení pro HDL cholesterol či lipoprotein o vysoké hustotě) možná souvisí se sníženým rizikem vzniku rakoviny tlustého střeva.
Ilustrační obrázek: depositphotos.com
Cílem studie EPIC (European Prospective Investigation into Cancer), která sleduje stravovací návyky více než půl milionu Evropanů, je vyhodnotit dlouhodobé účinky stravy na riziko vzniku rakoviny.
Výzkumníci analyzovali podskupinu účastníků této studie, aby se pokusili vyhodnotit případnou souvislost mezi hladinou tuků v krvi a rizikem vzniku rakoviny tlustého střeva. Tým vědců se konkrétně zaměřil na 1200 pacientů s rakovinou tlustého střeva a na dalších 1200 osob, kteří žádným nádorovým onemocněním netrpěli. Všem účastníkům byl na začátku studie odebrán vzorek krve a všichni také vyplnili dotazník, který se týkal jejich stravy.
Vědci dospěli k závěru, že rakovinou tlustého střeva byli nejméně ohroženi lidé, v jejichž krvi byla nalezena nejvyšší hladina HDL a apolipoproteinu A (apoA), což je bílkovinná složka sérových lipoproteinů. Zvýšení hladiny HDL o 16,6 mg/dl znamenalo pokles rakoviny tlustého střeva o 22 %, a zvýšení koncentrace apoA o 32 mg/dl údajně snižovalo riziko vzniku onemocnění o 18 %. Zvýšená hladina HDL a apoA však podle této studie nijak nesnižovala riziko vzniku rakoviny konečníku.
Výzkumníci dále zjistili, že pokud byli z analýzy vyloučeni lidé, kteří byli sledováni jen dva roky (a již na začátku sledování u nich tedy mohlo docházet k rakovinným změnám), pak se sníženým rizikem vzniku rakoviny tlustého střeva souvisela pouze zvýšená hladina HDL, nikoli apoA.
Výsledky svého výzkumu autoři zveřejnili v odborném časopise Gut, kde poznamenali, že nízká hladina HDL je již delší dobu spojována s vyšší hladinou prozánětlivých proteinů. V závěru svého článku pak uvedli: „Zbývá zjistit, zda je nízká hladina HDL pouze intermediárním faktorem v karcinogenním procesu, nebo je to skutečný rizikový faktor, který stojí na začátku mechanismu vzniku rakoviny tlustého střeva.“
Yinka Ebová z britské organizace Cancer Research UK k výsledkům studie poznamenala: „Je známo, že rakovina tlustého střeva se častěji vyskytuje u lidí s nadváhou či obézních. Abnormální hladina cholesterolu jde často ruku v ruce s obezitou – a tato studie se pokoušela zjistit, zda může cholesterol souviset s rakovinou tlustého střeva. Výzkumníci zde zjistili, že vysoká hladina HDL cholesterolu (tzv. "hodného" cholesterolu) možná chrání proti rakovině tlustého střeva, nikoli však proti nádorovým onemocněním obecně, a nedokázali zatím vysvětlit, proč tomu tak je. Dalším krokem bude uskutečnit rozsáhlejší a dlouhodobější studii, která potvrdí či vyvrátí dosavadní výsledky, a také případně zjistí, jakým mechanismem HDL cholesterol snižuje riziko vzniku tohoto zhoubného onemocnění. Osvědčeným způsobem prevence vzniku nádorových onemocnění – včetně rakoviny tlustého střeva – je mj. udržování zdravé tělesné hmotnosti.“
Reference
- van Duijnhoven FNB, Bueno-De-Mesquita HB, et al. Blood lipid and lipoprotein concentrations and colorectal cancer risk in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. Gut 2011. doi: 10.1136/gut.2010.225011
Klíčová slova: lipoprotein o vysoké hustotě (HDL), „hodný“ cholesterol, rakovina tlustého střeva