Káva a bublinkové nápoje údajně nemají souvislost s rakovinou tlustého střeva

7. 5. 2010 | Cancer Research UK

Milovníkům kávy nebo slazených bublinkových nápojů zřejmě nehrozí zvýšené riziko vzniku rakoviny tlustého střeva, jak vyplývá z rozsáhlé americké studie.

Ilustrační obrázek: depositphotos.com

Výzkumníci z harvardské School of Public Health analyzovali údaje z 13 dřívějších studií, které byly prováděny v USA a v Evropě. V těchto studiích bylo po dobu několika let sledováno celkem 731 441 lidí, z nichž 5 604 v té době onemocnělo rakovinou tlustého střeva.

Nejnovější analýza ukázala, že lidem, kteří pili více než šest šálků kávy denně, nehrozilo vyšší riziko vzniku rakoviny tlustého střeva než těm, kteří pili kávy méně nebo vůbec žádnou.

Vyšší riziko tohoto onemocnění nehrozilo ani lidem, kteří každý den vypili více než 532 ml (tzn. zhruba jeden a půl plechovky) slazených bublinkových limonád – ačkoli výzkumníci poznamenali, že takový objem bublinkových nápojů konzumovalo jen 2,5 % účastníků studie.

Co se týká čaje, vědci zjistili nepříliš významnou souvislost mezi vypitím více než čtyř šálků denně a rizikem vzniku rakoviny tlustého střeva. I zde však platilo, že takové množství čaje vypilo jen málo účastníků studie, proto vyvozené závěry nejsou příliš spolehlivé.

Američané zveřejnili výsledky svého výzkumu v odborném časopise Journal of the National Cancer Institute, kde konstatovali, že konzumace kávy nebo slazených bublinkových nápojů „není spojena se zvýšeným rizikem vzniku kolorektálního karcinomu“.

„Na druhé straně však může existovat souvislost mezi tímto onemocněním a konzumací většího množství čaje; k potvrzení či vyvrácení této hypotézy bude ještě potřeba dalšího výzkumu,“ dodali autoři studie.

Dr. Cynthia Thomsonová a Dr. Maria Elena Martinezová z amerického Arizona Cancer Centre podotkly, že rozsáhlejší výzkum bude potřeba i k tomu, aby se zjistily účinky konzumace tolik oblíbených nealko nápojů během dětství na riziko vzniku rakoviny tlustého střeva v dospělosti. V úvodníku k této studii poznamenaly, že mnoho dětí začíná pít bublinkové nápoje v raném věku.

„Navíc je konzumace slazených nápojů daleko více rozšířená u dětí a mladistvých než u starší populace. To znamená, že příjem slazených nápojů bude potřeba vyhodnocovat spíše u dětí a mladistvých, abychom mohli vyvodit správné závěry o důsledcích jejich konzumace na zdraví dospělého člověka,“ dodaly.

Yinka Ebová z britské organizace Cancer Research UK k výsledkům studie poznamenala: „Tato studie je dalším důkazem, že káva zřejmě neovlivňuje riziko vzniku rakoviny. Slazené bublinkové nápoje sice nezvyšují riziko vzniku rakoviny přímo, ale mají vysoký obsah kalorií, proto jejich konzumace může u mnoha lidí vést k nadváze nebo k obezitě. Z výzkumů přitom jasně vyplývá, že takovým lidem hrozí vyšší riziko vzniku rakoviny. Nejlepším způsobem, jak snížit riziko vzniku rakoviny tlustého střeva, je jíst dostatečné množství vlákniny, menší množství červeného masa a masných výrobků, udržovat si zdravou hmotnost a pravidelně cvičit.“

Reference

  1. Zhang X, Albanes D, et al. Risk of colon cancer and coffee, tea, and sugar-sweetened soft drink intake: pooled analysis of prospective cohort studies. Journal of the National Cancer Institute 2020. doi: 10.1093/jnci/djq107
  2. Thomson CA, Martínez ME. Coffee, tea, what beverage for me? Associations between beverage intake and colorectal neoplasia risk. Journal of the National Cancer Institute 2010. doi: 10.1093/jnci/djq158

klíčová slova: bublinkové nápoje, káva, rakovina tlustého střeva a konečníku