Rakovina tlustého střeva je na celosvětovém vzestupu
15. 6. 2009 | Cancer Research UKNová studie odhalila, že incidence rakoviny tlustého střeva v mnoha zemích po celém světě roste. Autoři studie se domnívají, že vzestup je způsoben rozmachem „západního“ způsobu stravování a životního stylu – zejména častou konzumací červeného masa a nedostatečnou pohybovou aktivitou.
Ilustrační obrázek: depositphotos.com
Vědci z American Cancer Society přezkoumali údaje z 51 onkologických registrů z různých zemí, které jsou shromažďovány v databázích Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC), aby mohli porovnat výskyt rakoviny tlustého střeva v obdobích 1983-1987 a 1998-2002. Výsledky studie byly publikovány v odborném časopise Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention [1].
Bylo zjištěno, že ve 27 z 51 onkologických registrů statisticky významně vzrostl výskyt rakoviny tlustého střeva, a to u mužů i u žen – ačkoli nárůst byl výraznější u mužů. Ze zemí Evropské unie byl mimořádný nárůst zaznamenán zejména na Slovensku, ve Slovinsku a v České republice, z asijských zemí to bylo Japonsko, Kuvajt a Izrael. Ve Slovinsku vzrostla incidence rakoviny tlustého střeva u mužů o 70 %, u žen o 28 %; v japonské prefektuře Mijagi pak tento nárůst činil 92 % u mužů a 47 % u žen.
Autoři studie dále zaznamenali výrazné rozdíly ve výskytu rakoviny tlustého střeva v rámci jednotlivých zemí, a to mezi různými regiony a etnickými skupinami. Mezi takové země patří např. Japonsko, Izrael nebo Singapur.
Jedinou zemí, kde incidence rakoviny tlustého střeva u obou pohlaví za sledované období výrazně poklesla, byly Spojené státy. Startovní pozice USA však byla velmi špatná (výskyt rakoviny tlustého střeva v letech 1983–1987 byl v této zemi značně vysoký).
Nejvýraznější nárůst výskytu rakoviny tlustého střeva byl zaznamenán v zemích procházejících hospodářskou transformací, tzn. v zemích východní Evropy, ve většině asijských zemí a v některých jihoamerických zemích.
Vědci se domnívají, že neutěšený vývoj v těchto státech je odrazem rozmachu západního stylu života, který s sebou přináší řadu rizikových faktorů pro vznik rakoviny tlustého střeva – ať už se jedná o sedavé zaměstnání, pravidelnou konzumaci alkoholu nebo spotřebu velkého množství červeného masa a masných výrobků.
Asad Umar a Peter Greenwald z Oddělení onkologické prevence amerického Národního onkologického ústavu (National Cancer Institute) označili narůstající incidenci rakoviny tlustého střeva za „alarmující“ a varovali: „Rozmach tohoto onemocnění poukazuje to, že nefunguje strategie časného záchytu ani onkologická prevence, a že se nedaří pozitivně ovlivňovat životní styl a stravovací návyky čím dál více urbanizovaného obyvatelstva po celém světě.“
Henry Scowcroft z britské organizace Cancer Research UK potvrdil, že výsledky studie poukázaly na to, jak výrazně nezdravý životní styl přispívá ke vzniku rakoviny tlustého střeva: „Řada vědeckých průzkumů prokázala, že rakovina tlustého střeva se častěji vyskytuje u lidí, kteří často pijí alkohol, málo se pohybují, mají nadváhu nebo jsou obézní, a jejichž nezdravá strava obsahuje příliš mnoho červeného masa a masných výrobků, a naopak málo vlákniny. Ačkoli ve Velké Británii už se začíná pozitivně projevovat dopad kolorektálního screeningu, lidé by na sebe měli dbát a usilovat o zdravý životní styl, chceme-li výskyt tohoto onemocnění výrazněji omezit.“
Reference
- Center M, Jemal A, Ward E. International trends in colorectal cancer incidence rates. Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention 2009. doi: 10.1158/1055-9965.EPI-09-0090
klíčová slova: rakovina tlustého střeva, incidence